fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Zo organiseer jij je eigen Rueda wijnproeverij, gewoon thuis!

Natuurlijk genieten we allemaal graag van een goed glas wijn. Soms gewoon als borrel, soms bij de maaltijd of om iets te vieren. Nog leuker is het als je deze momenten kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan een proeverij met je vrienden of – voor de diehards onder ons – met je wijnclubje. Maar ook alleen kan het een leuke uitdaging zijn om verschillende wijnen naast elkaar te proeven. En lekker natuurlijk.

Stap voor stap naar je eigen proeverij

Ook dan is het fijn om te weten waar je moet beginnen. Wij leggen jou stap voor stap uit hoe je een Rueda wijnproeverij organiseert. Voor jezelf, of samen. Met Rueda wijnen die gewoon bij de Nederlandse supermarkten en wijnhandels verkrijgbaar zijn!

Stap 1: Voorbereiden. Zorg ervoor dat alle proeverij benodigdheden klaarstaan. Zo hoef je tussendoor niet nog dingen te regelen en kun je rustig en ongestoord proeven.

Benodigdheden:

 • Glazen
 • Wit tafelkleed / wit papier
 • Water zonder koolzuur
 • Spuwemmer / Spittoon
 • Crackers / Brood / Soepstengels

Precies, denk hierbij bijvoorbeeld aan de glazen. Maar ook een witte ondergrond om de wijn goed te kunnen beoordelen, zoals een wit tafelkleed of wit papier. Vergeet ook niet wat water op tafel te zetten, maar dan wel water zonder koolzuur! Je kunt er bij de proeverij voor kiezen of je wijnen wilt uitspugen of niet. Dat is volledig afhankelijk van je wens, of het aantal wijnen dat je gaat proeven. Niet alles doorslikken? Zorg dan voor een spuugbak – ook wel een spittoon -, dat kan natuurlijk in alle vormen of maten.

Een wijnproeverij zegt het al: de wijn staat natuurlijk centraal, niet het eten. Toch kun je wel wat crackers, kleine stukjes brood of soepstengels klaarzetten. Deze kun je tussen de wijnen door eten, wat helpt voor het neutraliseren van je smaak. Zo kun je de volgende wijn weer optimaal proeven! Natuurlijk is het leuk om lekkere hapjes klaar te maken, bewaar deze dan voor ná het proeven en drink hierbij een glas van je lievelingswijn.

Welke wijn haal je in huis?

Stap 2: Wijnen selecteren. Voor een Rueda wijnproeverij kun je bij de Nederlandse supermarkten heel goed terecht voor je wijnen. Een aantal van de vele voorbeelden:

 • Haal bijvoorbeeld bij de Jumbo de Rueda Verdejo van Gran Villa voor € 5,29
 • Of loop langs bij Albert Heijn de Rueda Verdejo van Marques de Riscal voor € 9,99
 • Ook bij de Dirk een mooie wijn: de Rueda Verdejo van Nava Real voor € 4,89

Drie supermarkten, drie Rueda Verdejo’s. Maar dan wel van verschillende huizen en verschillende prijsklassen. Juist daarom is het interessant om deze wijnen met elkaar te vergelijken!

Ben je meer op zoek naar Rueda wijnen in verschillende stijlen? Dat kan natuurlijk ook! Juist dan is het leuk om eens een wijn speciaalzaak binnen te lopen. Probeer dan bijvoorbeeld een van deze (typen) wijnen:

 • Wijnkoperij Platenburg heeft een houtgerijpte Verdejo van Castelo de Medina. Dit herken je aan de naam ‘Fermentado en Barrica’. Door deze houtrijping krijgt de wijn een heel andere smaak! Je haalt hem voor € 11,80.
 • Of bestel bij De Bruijn Wijnkopers de ecologische Rueda Verdejo van Verderrubí. Een biologische wijn, die 4 maar ‘Sur Lie’ gerijpt heeft. Een fles kost € 7,95
 • Of vergelijk de Verdejo eens met een heel andere druif uit Rueda. Bij Henri Bloem vindt je de Rueda Sauvignon Blanc van Mocén. Voor € 8,95 per fles is het leuk om de verschillende druiven uit Rueda eens te vergelijken!

De opties zijn dus oneindig! Kies je voor vergelijkbare stijlen, of juist heel verschillend? Dat is up to you. Allebei kan natuurlijk ook!

Hoe proef je vervolgens een wijn?

Stap 3: Het proeven. Wijn proeven doe je in een aantal vaste stappen.

 1. Kijken. Pak het glas bij de steel en houd deze in een goed verlichte ruimte schuin naar achter. Kijk naar de wijn, welke kleur heeft het, is de wijn helder? Noteer deze bevindingen. Voor deze stap is de witte ondergrond belangrijk om goed te kunnen oordelen!
 2. Ruiken. Houd het glas bij de steel vast en kantel deze. Ruik aan de wijn. ‘Wals’ vervolgens het glas door te draaien en ruik nog eens. Door het walsen komt de wijn in aanraking met zuurstof en komen de aroma’s nog sterker naar voren.
 3. Proeven. Neem een slok en houd die even in je mond. Slurp er eventueel wat zuurstof bij. Wat proef je? En komt dit overeen met wat je hebt geroken?
 4. Naproeven. Slik de wijn door of spuug deze uit. Let nu goed op hoe lang de smaak van de wijn in je mond blijft hangen.
 5. Oordelen. Tot slot het oordeel. Deze noteer je op basis van alle bevindingen uit de voorgaande stappen.

En zo organiseer jij in een paar simpele stappen je eigen wijnproeverij. Salud!