
Het is weer dé tijd van het jaar in Rueda, waar wijnliefhebbers en – kenners reikhalzend naar uitkijken – de oogst is begonnen. Ook dit seizoen belooft een bijzondere oogst op te leveren. Laten we eens een kijkje nemen naar wat deze oogst zo speciaal maakt.
Tradities in Rueda
Elk jaar start Rueda in augustus met de oogst, en ook dit jaar was geen uitzondering. Met 26 augustus als aftrap, zijn we wel iets later dan de afgelopen jaren. De Sauvignon Blanc en Chardonnay druiven werden als eerste geplukt. De ster van de show, de verdejo druif, laat nog iets langer op zich wachten. Naar verwachting duurt de oogst t/m de derde week van september.
Deze oogst komt na een zomer waarin temperaturen in het wijngebied behoorlijk hoog waren, maar de vele regen in het voorjaar maakte dat de waterbalans in de wijngaarden gelukkig in balans bleef. Daarom zijn de druiven gezond, vrij van ziektes en beloven daarmee wijnen van de hoogste kwaliteit.
De oogst in actie
Wat de druivenoogst in de Rueda D.O. uniek maakt, is het oogsten in het midden van de nacht. Deze aanpak heeft een positief effect op de kwaliteit van de wijnen. Door de druiven ’s nachts te oogsten, is de temperatuur lager en blijven de druiven van optimale kwaliteit.
Dus, terwijl de nacht valt over de wijngaarden en de oogstmachines in actie komen, weten we dat de oogst van dit jaar veelbelovend is. Proost op een succesvolle oogst en de voortzetting van een buitengewone traditie!
Rueda in cijfers
Dit jaar telt de D.O. Rueda maar liefst 1.540 wijnbouwers en 78 wijnhuizen, waaronder een nieuwe toevoeging: Bodegas Vinisimo, gevestigd in Rueda. Het geregistreerde areaal bedraagt 20.772,95 ha. Hiervan bestaat ongeveer 98% (20.375,59 ha) uit witte druivenrassen en daarvan is 88% (17.890,76 ha) Verdejo; het belangrijkste druivenras van de oorsprongsbenaming Rueda.