fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Paddenstoelrisotto met poon & tijm

Iedere maand zet het Nederlands Visbureau een vis centraal via hun platform visrecepten.nl. In augustus genieten we van poon! Met poon valt heel wat te experimenteren in de keuken. Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. Het klinkt niet alleen lekker, het is ook lekker! In dit recept paddenstoelrisotto met poon & tijm bak je de poon. En je kan de paddenstoelen vervangen door blokjes, courgette, pompoen of kerstomaatjes, dan wordt het een wat frisser gerecht. Omdat Rueda Verdejo en visrecepten zo fijn combineren, delen we graag dit recept met passende Rueda wijn.

Ingrediënten

  • 4 poonfilets zonder vel à 100 gram
  • 25 gram gedroogde paddenstoelen
  • 50 gram boter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 300 gram risotto
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 liter groentebouollon
  • 300 gram gemengde paddenstoelen, in stukjes
  • 1 bekertje creme fraiche van 125 ml
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 8 takjes tijm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Week de gedroogde paddenstoelen in ruim warm water. Smelt in een hapjespan de helft van de boter. Fruit de sjalot. Bak de risotto mee tot de korrels glanzen en glazig zijn.
  2. Schenk de wijn bij de rijst. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Schenk vervolgens de bouillon in 4 porties erbij. Laat de rijst de bouillon steeds zachtjes kokend opnemen alvorens een volgende portie toe te voegen. Kook de rijst in 15-20 minuten beetgaar.
  3. Leg de poonfilets op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi ze met zout en peper en verdeel er de takjes tijm over. Bak de vis in de voorverwarmde oven in 10 minuten gaar.
  4. Smelt intussen in een koekenpan de rest van de boter. Bak de paddenstoelen 3 minuten. Breng ze op smaak met zout en peper. Neem de risotto van het vuur. Schep de paddenstoelen, de crème fraîche en ¾ van de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de risotto over 4 borden. Leg er een poonfilet bij. Serveer met de rest van de kaas.

Wijn erbij

Geen gerecht compleet zonder passende wijn! Rueda en vis combineren altijd mooi, ga daarom eens voor de Sanz Clasico Verdejo-Viura. Het frisse zuurtje in deze wijn is een fijne match met die van de creme fraiche! Verkrijgbaar bij Lijfering Dranken.

Click to access the login or register cheese