fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

De Rueda oogst van 2021

Uitstekende verwachtingen voor de nieuwe wijnen

Stel je eens voor: 124.534.401 kilo druiven. Dat was de totale opbrengst van de oogst van Rueda, klaar om omgetoverd te worden in sprankelende nieuwe wijnen. De druiven zijn in perfecte gezondheid, wat goed nieuws is voor de wijnen die eraan komen. Deze worden qua mondgevoel en structuur nog een stapje beter dan in voorgaande jaren. Yes!

De oogst begon in de nacht van 27 augustus met sauvignon blanc, die sneller rijpt dan andere druivenrassen. Een weekje later werden de verdejo druiven geoogst. Bij het oogsten wordt altijd goed gelet op het alcoholgehalte en zuurgraad, om zo weer knisperende frisse Verdejo’s te maken.

’s Nachts oogsten: het geheim van Rueda

De nachtelijke oogst, ook wel vendimia nocturna, is een van de kenmerken van de oogst in Rueda. Op de hoogvlakte waar de wijngaarden van Rueda liggen, zijn de nachten namelijk een heel stuk frisser dan de dagen. Het verschil tussen de temperatuur van dag en nacht is ideaal voor de oogst, de koele nacht houdt de druiven in uitstekende vorm!

Rueda Consejo aan het woord

“De druivenoogst is onder goede omstandigheden verlopen. We hebben twee kleine onderbrekingen gehad door regenval, maar ook dat hoort bij het proces,” aldus Jesus Díez de Íscar, technisch directeur van de D.O. Rueda. “Het belangrijkste is dat de kwaliteit van de druiven zeer goed is en dat de wijnen die momenteel bereid worden een heel goede intensiteit hebben, met een nog beter mondgevoel en complexere structuur dan de wijnen van voorgaande jaren”.

In totaal kwamen 124.534.401 kilo druiven in aanmerking voor de druivenoogst binnen de regels van het Consejo Regulador (raad van toezicht). Hiervan waren 123.813.474 kilo witte druiven, waarvan 87,05% verdejo – hét paradepaardje van het wijngebied.

“2022 wordt een heel belangrijk jaar voor ons, mede omdat we ook meer wijnen als ‘Gran Vino de Rueda’ op de markt brengen”, bevestigt Carmen San Martín, voorzitter van de oorsprongsbenaming.

Consejo Regulador: garantie van kwaliteit

Dit oogstjaar telde 1.659 telers met een geregistreerde oppervlakte van 20.611,05 hectare. Er zijn 12 extra mensen in dienst genomen om naast de 7 toezichthouders van de Consejo Regulador de controles uit te voeren. Dit om het vlotte verloop van de druivenoogst te verzekeren en de kwaliteit van de oogst te garanderen.