fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda is oeroud, én helemaal hip!

Wist je dat het bekende Rioja wijnhuis Marqués de Riscal eigenlijk aan de wieg staat van de frisse en moderne Rueda wijnen? Op de hoogvlakte, de Meseta, werd honderd jaar geleden ook wijn verbouwd, maar met een totaal ander karakter.

Deze Rioja producent wilde naast stevig rood graag een frisse witte wijn maken en ontdekte de verwaarloosde hoogvlakte. De zomers zijn daar warm en droog en de bodem is perfect voor de verdejo druif, dé basis voor de frisse en fruitige Rueda wijnen.

Soms wordt de verdejo gemengd met viura, een andere druif, óf met sauvignon blanc. En dat geeft net een andere smaak, terwijl de wijn toch fris en fruitig is. Probeer samen met wat vrienden de verschillen maar eens! Zet een Rueda, een Rueda verdejo en een Rueda sauvignon blanc naast elkaar, proef ze en je ontdekt hoe een andere druif de smaak verandert. En met wat hapjes of tapas maak je er meteen een feestje van.

Soms hebben de Rueda’s een aantal maanden op houten vaten gerijpt. Dan hebben ze een andere stijl en zijn het meer gastronomische wijnen, om eens goed bij te eten. Op het etiket staat dan ergens de aanduiding ‘Fermentado en Barrica’.

Je herkent de verschillende Rueda’s aan een gekleurd labeltje op het achteretiket. Elke Rueda heeft namelijk een eigen kleur. Daarnaast staan de druiven natuurlijk ook gewoon op het etiket vermeld.