Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een bijzondere en karakteristieke ‘eigen’ druif: verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw.

Rueda oogst veiligheid
Blog november
Rueda blog
Young Woman with Sunglasses Drinking White Wine

Over de wijnen

De meeste Rueda’s hebben een groen label. Rueda Verdejo is fris en sappig, met perzik, citrus en groene kruiden en blijft comfortabel rond in je mond hangen. Lekker voor zo en bij oesters, sashimi en geroosterde vis. Rueda Sauvignon Blanc is in vergelijking hiermee iets strakker en heeft meer uitgesproken knisperende citruszuren. Ideaal als aperitief en bij schaal- en schelpdieren en witte vis. Daarnaast is er nog de fluwelige ‘Rueda Fermentado en Barrica’, die zijn dikker en rijker met rijp fruit en een vleug vanille.

Rueda Espumoso, herkenbaar aan het zilveren label, wordt op dezelfde manier gemaakt als cava en champagne. Deze bubbel moet voor minstens 75 procent uit verdejo of sauvignon blanc bestaan. Dat maakt de smaak uniek en echt anders dan die van andere bubbels. Behalve fris, fruitig en energiek, komt hij ook vol en zacht over in je mond. Perfecte feestbubbel!

Gran Vino de Rueda komen uit wijngaarden die meer dan 30 jaar oud zijn, met lage opbrengsten per hectare. De wijnen van deze categorie zijn speciaal bestemd voor de hoge gastronomie en het luxere segment en zijn herkenbaar aan het zwarte label.

Rueda Dorado is een versterkte wijn, gemaakt van palomino fino en/of verdejo. Het is een traditionele wijn uit gebied, in oxidatieve stijl. Ze moeten ten minste 2 jaar op hout rijpen voor ze gebotteld mogen worden. Herkenbaar aan de gouden kleur, met aroma’s van toast. Op deze flessen schittert een gouden etiket.

Zo herken je jouw Rueda:

2.1-1
2.1-2
2.1-3
2.1-4

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een bijzondere en karakteristieke ‘eigen’ druif: verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw.

Rueda oogst veiligheid
Rueda oogst 2020
Rueda Wijnen
D.O. Rueda oogst 1200 px

Over het gebied

D.O. Rueda is een van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje. De regio is de bakermat van de verdejo druif (inderdaad, die van die heerlijk zomerse witte wijnen!) en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. Die wijngaarden liggen op grote hoogte, namelijk zo’n 800 tot 850 meter boven de zeespiegel! Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo.

In de streek heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm zijn. Overdag zweten de druiven in de brandende Spaanse zon, en ’s nachts bibberen ze van de kou. En juist op dát moment worden ze geoogst – zo blijft die knapperige frisheid namelijk behouden.

(Relatieve) nieuwkomers

In de jaren zeventig werd de sauvignon blanc geïntroduceerd in Rueda. Door het warme klimaat zijn Sauvignon Blancs uit Rueda rijper dan elders. Palomino Fino vinden we al veel langer terug. Viura is een fijne druif om te blenden met verdejo. Sinds 2019 vallen ook viognier en chardonnay onder Rueda.

Blauw: ver in de minderheid

Van de totale druivenproductie bestaat minder dan 2% uit blauwe druiven, waarvan rosé en rood wordt gemaakt. Ruim tien jaar geleden was dat nog 15%, dus hierin is een flinke daling opgetreden, ongetwijfeld door de opmars van de populaire verdejo. Wel hebben rosé en rode wijn uit Rueda in 2008 definitief het recht op de DO verworven én is de kwaliteit gestegen. De belangrijkste druif is tempranillo, lokaal ook wel tinto del país of tinto fino genoemd. Andere blauwe druiven in Rueda zijn cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

Innovatie in D.O. Rueda

Ontwikkeling en innovatie zijn onlosmakelijk verbonden met D.O. Rueda. De regio houdt de wereldwijde consumententrends nauwlettend in de gaten en begrijpt ook wat de wijnproducenten nodig hebben om hierop in te spelen.

Kaart Rueda wijnen, wijngebied, DO Rueda

  • Deze actie wordt georganiseerd door TOT Public Relations in opdracht van het Consejo Regulador de la DO Rueda.
  • De stemperiode loopt van 3 juli – 16 juli 2017.
  • De aanduiding van genomineerden en winnaars is definitief en onherroepelijk.
  • De longlist kwam met zorg tot stand.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Iedere natuurlijke persoon die ten tijde van de wedstrijd 18 jaar of ouder is en in Nederland verblijft, die deelneemt voor niet-commerciële doeleinden mag stemmen. Het is toegestaan om maximaal een keer per ronde te stemmen. Meerdere stemmen van eenzelfde persoon, bijvoorbeeld door middel van verschillende identiteiten, alsook elke andere toevlucht tot soortgelijke praktijken, heeft automatisch en zonder voorafgaande berichtgeving uitsluiting van de stem tot gevolg. De wedstrijd is alleen geldig in Nederland.
  • Eventuele vragen of klachten met betrekking tot de wedstrijd kunnen gemeld worden bij de organisator door het sturen van een e-mail naar het volgende e-mailadres info@totpr.nl.