fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Dit is de Rueda oogst 2019

Een van de hoogtepunten van het jaar zit erop voor Rueda: met ruim 113 miljoen kilo druiven op de teller werd de oogst van 2019 afgerond. De optimale gezondheid van de druiven in combinatie met de lage regenval tijdens de oogst, voorspellen Rueda wijnen van hoge kwaliteit. Een fantastische Rueda oogst 2019!

De druiven van D.O. Rueda

Rueda heeft haar bekendheid te danken aan de witte druivenrassen, waaronder de inheemse verdejo druif. Niet voor niets is Rueda dé Spaanse witte wijnstreek bij uitstek. Ook in 2019 beslaan de witte druiven 99,13% van de totale oogst, waarvan 88,49% verdejo druiven zijn.

Behalve verdejo, worden ook witte druiven zoals viura en sauvignon blanc geoogst en een kleiner gedeelte rode druiven, waaronder tempranillo en granacha. In de nacht van 27 august werd de oogst van de sauvignon blanc al gestart. Deze druif heeft een kortere groeicyclus en eerder rijp van de verdejo druif. Een week later, vanaf 3 september, werd ook gestart met de oogst van de verdejo druif.

De nachtelijke oogst “vendimia nocturna” is een van de kenmerken van de oogst in Rueda. Op de hoogvlakte waar de wijngaarden van Rueda groeien, zijn de nachten een stuk frisser. Het verschil tussen dag en nacht temperaturen is ideaal voor de oogst. Daarnaast voorkomt een lagere temperatuur de vroegtijdige gisting van druiven. Dit is een van de geheimen achter de kwaliteit en optimale zuurgraad van witte Rueda wijnen.

Rueda wijnen van hoge kwaliteit

Ondanks de hoge opbrengst van de wijngaarden, is de Rueda oogst 2019 met 10 procent gedaald ten opzichte van 2018. Toch is D.O. Rueda zeer tevreden over de oogst.

“Er zijn geen geregistreerde problemen met de wijnstokken, en dankzij het significante temperatuurverschil tussen dag en nacht waren de omstandigheden waarin de druiven door de wijnhuizen werden geoogst optimaal.”, aldus Jesús Díez de Íscar, technisch directeur van D.O. Rueda.

Een mindere grote oogst dus, maar wel van druiven met een hogere kwaliteit. President van D.O Rueda, Carmen San Martín, legt uit wat dat betekent voor de D.O. Rueda wijnen van 2019.

“De perfecte gezondheid waarin de druif is geoogst, voorspelt evenwichtige, hoogwaardige wijnen. Als ze binnen een paar maanden op de markt komen, hopen we de consument te verrassen met wijnen van onze inheemse druif, de Verdejo. Het is een variëteit die opvalt door zijn veelzijdigheid. Het biedt onze wijnmakers en telers de gelegenheid om te innoveren, zonder de traditionele productiemethodes uit het oog te verliezen.”

Behalve de klassieke Rueda Verdejo, produceert het wijngebied ook Rueda Verdejo sobre lías, houtgerijpte Rueda’s alsook mousserende wijnen. Als nummer 1 exportmarkt, zijn de wijnen uit Rueda erg geliefd In Nederland en daarom goed verkrijgbaar in horeca en handel.

Ook eens een Rueda wijn proberen? Op onze Facebook stellen we iedere week een andere Rueda wijn centraal.