fbpx
Logo Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

5 dingen die je nog niet wist over de Spaanse wijnstreek Rueda

Misschien wist je al dat Verdejo wijn uit Spanje afkomstig is. En dat je die wijnen natuurlijk heel erg lekker vindt. Des te leuker om nog meer te weten te komen over de nummer 1 Verdejo wijnstreek van Spanje – Rueda. Uno, dos, tres: here we go!

Numero uno: de wijnen zijn eeuwenoud!

De verdejo druif wordt al meer dan 10 eeuwen in de Spaanse wijnregio D.O. Rueda geteeld. Wat de druif zo speciaal maakt is de combinatie van aroma en smaak, met hints van wilde bergkruiden, fruit en een verfrissend zuurtje. De wijnen zijn harmonieus, en de afdronk zorgt ervoor dat je altijd meer wil. We want more, we want more!

Numero dos: een onverwacht klimaat

Denk je aan Spanje, dan denk je misschien aan de typische zon, zee, strandvakanties. Toch zit dat in Rueda wel een beetje anders. Je vindt het Spaanse wijngebied op hoogvlaktes, die uitstijgen tot wel 870 meter boven zeeniveau. En dat leidt tot heel ander weer. De winters zijn er héél erg koud, dat zou je misschien niet verwachten voor een wijnregio uit Spanje. Daartegenover staan de beter bekende hete en droge zomers, die soms ruw verstoord worden door onweersstormen.

Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de wortels van de wijnstok gedwongen worden het water diep in de ondergrond te zoeken, nog veel meer dan andere regio’s in Europa. Waarom is dit klimaat nu zo belangrijk? Het opvallende verschil tussen dag- en nachttemperatuur is een belangrijke factor in het helpen onderhouden van de balans in de suikerniveaus van de druiven. En dat zorgt dus weer voor die fijne wijnen!

Numero tres: Rueda is citytrip material

Het is een kwestie van tijd dat we weer in het vliegtuig mogen stappen. Zet dit dus maar alvast op je lijstje. De wijnstreek ligt ingesloten tussen vier historische Spaanse steden: Salamanca, Valladolid, Segovia en Ávila. Hier kun je eindeloos door gezellige straatjes slenteren, cultuur snuiven en de sfeer (en wijn) proeven van deze typische Spaanse steden.

Behalve wijn proeven, is een bezoek aan de Rueda wijnstreek de ultieme gelegenheid om lokale lekkernijen uit te proberen. Zoals gerechten met kikkererwten, speenvarken, geroosterde lam, schapenkaasjes en de tapas uiteraard! Wie wil dat nou niet?

Daarnaast kun je genieten van de prachtige natuur. D.O. Rueda kent namelijk een aantal prachtige rivieren: de Duero, de Trabancos, Zapardel en Adaja. Daar zijn ook veel Rueda wijnen naar vernoemd! Ken jij ze?

Numero cuatro: hier staat ‘D.O.’ dus voor

We hebben het echt altijd over D.O. Rueda. Misschien vraag je je al een tijdje af waar dat nu voor staat. De afkorting betekent letterlijk: Denominación de Origen. Een beschermde herkomstbenaming die de Spaanse wijnstreek al meer dan 40 jaar met zich meedraagt! Het is een erkenning voor de ruim 40 wijnhuizen die Rueda wijnen produceren van topkwaliteit. Check dus altijd even op de fles of je de afkorting ziet staan. 😉

Numero cinco: de boeren uit Rueda zijn nachtbrakers

Of nou ja… in ieder geval tijdens de oogst. Wist je dat de meeste druiven ’s nachts geplukt worden? Het is dan koeler dan overdag en dat komt de vers geplukte druiven ten goede. De kans is dan namelijk kleiner dat de druiven gelijk gaan oxideren. Verse druiven = betere wijn!

En? Hoeveel van deze Rueda wijnstreek weetjes wist jij al? Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit Rueda, of op zoek naar wijn inspiratie? Neem dan vooral een kijkje op onze Facebook en Instagram.