Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.
World Verdejo Day

Hef je glas, het is World Verdejo Day!

Vandaag vieren we World Verdejo Day. Hét perfecte moment om deze inheemse witte druif – typisch voor Rueda – eens goed in het zonnetje te zetten! Deze unieke druif levert wijnen op die fris, knapperig, aromatisch en fruitig zijn.

Een druif met een rijke geschiedenis

Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo. De druif, afkomstig uit Noord-Afrika, werd 1000 jaar geleden naar Spanje verhuisd. En geloof het of niet, maar Verdejo wijnen waren niet altijd zo populair als nu. Begin 1900 waren juist zware, sherry-achtige wijnen de trend. Rueda stond dan ook volgepland met Palomino, ook wel bekend als dé sherrydruif.

De herontdekking kwam in de jaren zeventig, toen legendarische wijnmaker Marqués de Riscal het potentieel van verdejo opnieuw inzag. Samen met andere wijnmakers zette hij de stappen die hebben geleid tot de oorsprongsbenaming (D.O.) van Rueda in 1990, en zo bliezen zij nieuw leven de verdejo!

Paradepaardje verdejo

Een wijn die zo populair is dat het zijn eigen dag verdient, dan moet je wel van goeden huize komen. Karakteristiek voor Rueda Verdejo is  de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en een verrassend stevige bite. De verdejo staat bekend als terrastijger, maar drink je eigenlijk het hele jaar door.

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen, verde. Best logisch, want de Rueda Verdejo is over het algemeen licht groengeel in het glas. Deze unieke druiven worden in acht verschillende regio’s van Spanje verbouwd. Toch kunnen we vooropstellen dat Rueda de belangrijkste producent is, goed voor ongeveer 61 procent van het totaal aantal Verdejo-wijnen. Bovendien houdt de D.O. – de overkoepelende organisatie – de kwaliteit nauwlettend in de gaten.

De regio herbergt talloze wijngaarden met kiezel- en zandgronden en wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Momenteel zijn er in Rueda meer dan 70 wijnproducenten die Verdejo-wijnen maken. Een paradepaardje om trots op te zijn!

Rueda wijnen, Rueda Verdejo

Van alle markten thuis

Wijnen uit Rueda, waaronder de Rueda Verdejo, zijn perfect voor aan tafel. De combinatie van de verleidelijke geur en een verfrissende afdronk maakt ze breed inzetbaar: van borrel en amuse tot nagerecht, van rijke visgerechten en pasta, tot lichte salades of sushi. Maar het allerbest past de wijn bij Spanje en alles wat het culinair te bieden heeft!

Extra feest: 40 jaar D.O. Rueda

Dit jaar is World Verdejo Day extra speciaal voor D.O. Rueda. Het verbond van de wijnmakers uit Rueda bestaat dit jaar 40 jaar, een heus jubileum! Het is deze organisatie die Verdejo tot de ster die het vandaag is heeft gemaakt.

Vier jij World Verdejo Day ook met een goed glas Rueda Verdejo? Laat het dan vooral weten op social media met #WorldVerdejoDay en zet vrijdag 11 juni 2021 alvast in je agenda!

  • Deze actie wordt georganiseerd door TOT Public Relations in opdracht van het Consejo Regulador de la DO Rueda.
  • De stemperiode loopt van 3 juli – 16 juli 2017.
  • De aanduiding van genomineerden en winnaars is definitief en onherroepelijk.
  • De longlist kwam met zorg tot stand.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Iedere natuurlijke persoon die ten tijde van de wedstrijd 18 jaar of ouder is en in Nederland verblijft, die deelneemt voor niet-commerciële doeleinden mag stemmen. Het is toegestaan om maximaal een keer per ronde te stemmen. Meerdere stemmen van eenzelfde persoon, bijvoorbeeld door middel van verschillende identiteiten, alsook elke andere toevlucht tot soortgelijke praktijken, heeft automatisch en zonder voorafgaande berichtgeving uitsluiting van de stem tot gevolg. De wedstrijd is alleen geldig in Nederland.
  • Eventuele vragen of klachten met betrekking tot de wedstrijd kunnen gemeld worden bij de organisator door het sturen van een e-mail naar het volgende e-mailadres info@totpr.nl.