Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda is booming. En dat is eigenlijk best logisch.
De wijnen uit deze Spaanse regio zijn lekker fris en strak,
met een opvallende bite. Dat komt onder andere door verdejo:
de belangrijkste druif in Rueda.

Rueda wijnen
Rueda wijnen
Rueda wijnen, wijngaard
Rueda wijnen

Over de wijnen

infographic

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een bijzondere en karakteristieke ‘eigen’ druif: verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw.

wijngaard1
rueda_druiven
wijnvaten
wijngaard2

De druiven van Rueda

Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo. Maar het is niet de enige druif van de streek. Voor wit vind je er ook sauvignon blanc, viura en – nog altijd – palomino fino. Rood en rosé worden gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

‘Alleenheerser’ verdejo

De verdejo, die alleen in Rueda zo weet te schitteren, speelt hier een steeds prominentere rol. De populariteit van de wijnen komt grotendeels door deze lokale druif, met zijn aromatische kracht en goede zuren. De verdejo levert wijnen op met een krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en met een bite. Dat is karakteristiek voor Verdejo.

Sauvignon blanc: relatieve nieuwkomer

In de jaren zeventig werd de sauvignon blanc geïntroduceerd in Rueda. Je zou verwachten dat het hier te heet zou zijn voor deze druif, maar de hoge ligging van de wijngaarden geeft de sauvignon toch een mooie, aromatische frisheid. Door het warme klimaat zijn Sauvignons Blancs uit Rueda rijper dan elders.

Viura voor de instappers

Deze druif heeft hoge opbrengsten per hectare, zodat de productiekosten lager zijn. Het is ook een heel nuttige druif voor de streek, omdat hij de verdejo mooi ‘afrondt’. Een wijn van verdejo met een beetje viura smaakt voor minder geoefende wijndrinkers gemakkelijker.

Blauw: ver in de minderheid

Van de totale druivenproductie bestaat minder dan 2% uit blauwe druiven, waarvan rosé en rood wordt gemaakt. Zo’n tien jaar geleden was dat nog 15%, dus hierin is een flinke daling opgetreden, ongetwijfeld door de opmars van de populaire verdejo. Wel hebben rosé en rode wijn uit Rueda in 2008 definitief het recht op de DO verworven én is de kwaliteit gestegen. De belangrijkste druif is tempranillo, lokaal ook wel tinto del país of tinto fino genoemd. Andere blauwe druiven in Rueda zijn cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

Kaart Rueda wijnen, wijngebied, DO Rueda

  • Deze actie wordt georganiseerd door TOT Public Relations in opdracht van het Consejo Regulador de la DO Rueda.
  • De stemperiode loopt van 3 juli – 16 juli 2017.
  • De aanduiding van genomineerden en winnaars is definitief en onherroepelijk.
  • De longlist kwam met zorg tot stand.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Iedere natuurlijke persoon die ten tijde van de wedstrijd 18 jaar of ouder is en in Nederland verblijft, die deelneemt voor niet-commerciële doeleinden mag stemmen. Het is toegestaan om maximaal een keer per ronde te stemmen. Meerdere stemmen van eenzelfde persoon, bijvoorbeeld door middel van verschillende identiteiten, alsook elke andere toevlucht tot soortgelijke praktijken, heeft automatisch en zonder voorafgaande berichtgeving uitsluiting van de stem tot gevolg. De wedstrijd is alleen geldig in Nederland.
  • Eventuele vragen of klachten met betrekking tot de wedstrijd kunnen gemeld worden bij de organisator door het sturen van een e-mail naar het volgende e-mailadres info@totpr.nl.

Taste Rueda & Vis

Neem een kijkje op rueda.menu voor zomerse recepten en bijpassende wijntips!

Rueda.menu