Rueda Wijnen
Om deze site te bezoeken moet je de minimum leeftijd hebben van 18 jaar of ouder.
Ik ben 18 jaar of ouder
Ik ben jonger dan 18
Je mag deze website helaas niet bezoeken.

Rueda is booming. En dat is eigenlijk best logisch.
De wijnen uit deze Spaanse regio zijn lekker fris en strak,
met een opvallende bite. Dat komt onder andere door verdejo:
de belangrijkste druif in Rueda.

Rueda oogst veiligheid
Blog november
Rueda blog
Rueda blog

Over de wijnen

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen (”verde”). Verdejo wijnen hebben over het algemeen de volgende smaken: venkel, witte perzik, grapefruit, groene meloen, limoen, met grassige tonen.

D.O. Rueda is een van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje. De regio is de bakermat van de verdejo druif (inderdaad, die van die heerlijk zomerse witte wijnen!) en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. Die wijngaarden liggen op grote hoogte, namelijk zo’n 700 tot 850 meter boven de zeespiegel!

In de streek heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm zijn! Overdag zweten de druiven in de brandende Spaanse zon, en ’s nachts bibberen ze van de kou. En juist op dát moment worden ze geoogst – zo blijft die knapperige frisheid namelijk behouden!

infographic

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een bijzondere en karakteristieke ‘eigen’ druif: verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw.

Rueda oogst veiligheid
Rueda oogst 2020
Rueda Wijnen
D.O. Rueda oogst 1200 px

De druiven van Rueda

Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo. Maar het is niet de enige druif van de streek. Voor wit vind je er ook sauvignon blanc, viura en – nog altijd – palomino fino. Rood en rosé worden gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

‘Alleenheerser’ verdejo

De verdejo, die alleen in Rueda zo weet te schitteren, speelt hier een steeds prominentere rol. De populariteit van de wijnen komt grotendeels door deze lokale druif, met zijn aromatische kracht en goede zuren. De verdejo levert wijnen op met een krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en met een bite. Dat is karakteristiek voor Verdejo.

Sauvignon blanc: relatieve nieuwkomer

In de jaren zeventig werd de sauvignon blanc geïntroduceerd in Rueda. Je zou verwachten dat het hier te heet zou zijn voor deze druif, maar de hoge ligging van de wijngaarden geeft de sauvignon toch een mooie, aromatische frisheid. Door het warme klimaat zijn Sauvignons Blancs uit Rueda rijper dan elders.

Viura voor de instappers

Deze druif heeft hoge opbrengsten per hectare, zodat de productiekosten lager zijn. Het is ook een heel nuttige druif voor de streek, omdat hij de verdejo mooi ‘afrondt’. Een wijn van verdejo met een beetje viura smaakt voor minder geoefende wijndrinkers gemakkelijker.

Blauw: ver in de minderheid

Van de totale druivenproductie bestaat minder dan 2% uit blauwe druiven, waarvan rosé en rood wordt gemaakt. Zo’n tien jaar geleden was dat nog 15%, dus hierin is een flinke daling opgetreden, ongetwijfeld door de opmars van de populaire verdejo. Wel hebben rosé en rode wijn uit Rueda in 2008 definitief het recht op de DO verworven én is de kwaliteit gestegen. De belangrijkste druif is tempranillo, lokaal ook wel tinto del país of tinto fino genoemd. Andere blauwe druiven in Rueda zijn cabernet sauvignon, merlot en garnacha.

Innovatie in D.O. Rueda

Ontwikkeling en innovatie zijn onlosmakelijk verbonden met D.O. Rueda. De regio houdt de wereldwijde consumententrends nauwlettend in de gaten en begrijpt ook wat de wijnproducenten nodig hebben om hierop in te spelen.

Eind 2019 kondigde D.O. Rueda dan ook aan dat ze het volledige classificatiesysteem op de schop te gooien, inclusief het invoeren van nieuwe oorsprongsbenamingen: ‘Gran Vino de Rueda’ voor premium wijnen, ‘Rueda Palido’ voor de traditionele, versterkte op ‘flor’ gerijpte wijn, en ‘Vino de Pueblo’ voor wijnen afkomstig uit bepaalde dorpen.

Kaart Rueda wijnen, wijngebied, DO Rueda

  • Deze actie wordt georganiseerd door TOT Public Relations in opdracht van het Consejo Regulador de la DO Rueda.
  • De stemperiode loopt van 3 juli – 16 juli 2017.
  • De aanduiding van genomineerden en winnaars is definitief en onherroepelijk.
  • De longlist kwam met zorg tot stand.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Iedere natuurlijke persoon die ten tijde van de wedstrijd 18 jaar of ouder is en in Nederland verblijft, die deelneemt voor niet-commerciële doeleinden mag stemmen. Het is toegestaan om maximaal een keer per ronde te stemmen. Meerdere stemmen van eenzelfde persoon, bijvoorbeeld door middel van verschillende identiteiten, alsook elke andere toevlucht tot soortgelijke praktijken, heeft automatisch en zonder voorafgaande berichtgeving uitsluiting van de stem tot gevolg. De wedstrijd is alleen geldig in Nederland.
  • Eventuele vragen of klachten met betrekking tot de wedstrijd kunnen gemeld worden bij de organisator door het sturen van een e-mail naar het volgende e-mailadres info@totpr.nl.